Teknoloji

Araştırma: Maymunlar da ‘geniş’ düşünüyor

Pittsburgh Üniversitesi

Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesi, maymunların tıpkı insanlar gibi karmaşık düşünme ve dikkatli kararlar alma yeteneğine sahip olduğunu ortaya koydu. Türünün ilk örneği olan araştırma, maymunların bir problem üzerinde düşünebildiklerini ve maliyetler, sonuçlar ve sınırlamalar gibi faktörlerin kombinasyonlarını hesaplayabildiklerini gösterdi. Bunu yaparken maymunlar, dürtüsel olarak ilk seçeneğe dönmek yerine tercih edilen sonuçları algılayabilirler.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde nörobiyoloji profesörü olan kıdemli yazar William Stauffer, “Ağır düşünebilen tek hayvan insanlar değil” diyor. “Araştırmamız, maymunların onlara akıllıca düşünme yeteneği veren zengin bir zihinsel dünyaya sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu bulgu, ihtiyatlı düşünmenin nörofizyolojik temelini incelemek için yeni bir paradigmayı temsil ediyor.”

Temel bir soruyu ele alalım: Biz insanlar ne istediğimiz hakkında nasıl düşünürüz? Gözlerimizi kapatıp kiminle vakit geçireceğimiz veya okulda ne okuyacağımız gibi karmaşık sorularla uğraştığımızda beynimizde neler oluyor? Maymunlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlar aynı karmaşık niyete sahip midir?

Birkaç on yıl önce, Nobel Ödülü sahibi Dr. Daniel Kahneman, ‘Beklenti Teorisi’ ile davranışsal ekonomide devrim yarattı. ‘Hızlı ve Yavaş Düşünmek’ adlı kitabında, insanların iki farklı düşünme sistemi kullandıklarını öne sürdü: biri otomatik ve neredeyse anlıktı, diğeri ise çok daha yavaş ve daha bilinçli, daha fazla zihinsel çaba gerektiren mantıksal akıl yürütmeydi.

İNSANLAR BENZERSİZ DEĞİLDİR

Kahneman, bahsedilen birinci ve kolay düşünme biçimini ‘hızlı’, ikincisini ise ‘yavaş’ olarak adlandırmıştır. Yavaş ve talepkar düşünme tarzı, müzik eserleri bestelememize, bilimsel hipotezler formüle etmemize ve harcamalarımızı dengelememize olanak tanır. Görünüşe göre, insanların yavaş düşünme yeteneği benzersiz değil.

Araştırmacılar, Pittsburgh Üniversitesi’ndeki sinirbilimcilerin “sırt çantası görevi” olarak adlandırdıkları görevde, maymunlara “kombinatoryal optimizasyon” problemleri sunarak ve onları tahliller pahasına ödüllendirerek, maymunların karmaşık matematiksel akıl yürütmeye başvurduklarını ve verimli hesaplama yöntemleri kullandıklarını ortaya çıkardılar. Karmaşık problemlerle başa çıkmak için algoritmalar. koymak.

Bilim adamları, hayvanların performansının ve müzakere hızının görevin karmaşıklığına göre değiştiğini ve sundukları analizlerin, özellikle optimizasyon problemini çözmek için tasarlanmış verimli bilgisayar algoritmaları tarafından üretilen analizlere çok benzediğini keşfettiler.

Stauffer bir araştırmasında şöyle özetliyor: “Bu araştırmanın sonuçları, zihnin ikili süreçleri, düşüncelerin yapısı ve sezgi ile akıl yürütmenin nörobiyolojik temeli hakkındaki teoriler hakkında yüzyıllardır süren tartışmayı aydınlatmak için mevcut nörofizyolojik kanıtlara katkıda bulunacaktır.” Bilgilendirme.

*’Kombinatoryal’ terimi, karar değişkenlerinin süreksiz olduğu anlamına gelir, yani problem analizi bir dizi veya tamsayıların veya diğer kesirli nesnelerin sırasıdır. Bu sınıftaki problemler için optimum çözümler bulmak, ‘kombinatoryal optimizasyon’ olarak bilinir.


Yepyeni makale EurekAlert sitesinden alınmıştır. (Çeviri: Tarkan Tufan)

haber-catalca.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu