Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna 5 gün kaldı
14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ilk versiyonunda Türkiye, adayların salt çoğunluğu alamaması üzerine 28 Mayıs’ta cumhurbaşkanını seçmek için yeniden sandık başına gidiyor.
Birinci tip Cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçları, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 19 Mayıs’ta açıklandı.
Bu seçim ikinci turda olduğu için YSK’nın ikinci oylama için hazırladığı seçim takvimi çalışıyor.
28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tip Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılacak.
İki aday için basılan oy pusulalarının sıralamasında rastgele bir değişiklik olmadı.
Bu türde geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.
İkinci cinse güncel kütüklerle ulaşılacak, seçmen kaydına ilişkin adres değişikliği yapılmayacak ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci oylamasında oylar aynı sandıklarda kullanılacaktır.
Türkiye’de ve yurt dışında kayıtlı 64 milyonu aşkın seçmene ilk turdan sonra 18 yaşını dolduran ve seçmen olmaya hak kazanan 47 bin 523 genç eklenecek.
Yurtdışındaki seçmenler de bir önceki seçimde olduğu gibi aynı yerlerde oy kullanacak.
Yabancı seçmen kütüğüne kayıtlı olanlar için 20 Mayıs’ta 73 ülkede kurulan sandıklarda oy kullanma işlemleri devam ediyor. Bu seçmenler 24 Mayıs’a kadar temsilciliklerde oy kullanabilecekler. Gümrük kapılarında ise 20-28 Mayıs tarihlerinde oy kullanacaklar.
Seçmen bilgi sayfaları yeniden dağıtılıyor
Seçmen bilgi kağıtlarını dağıtan tarafın başvurusu üzerine YSK, “bazı seçmenler seçmen bilgi kağıtlarını kaybedip çöpe attı düşüncesiyle seçmen bilgi kağıtlarını basıp yeniden dağıtma kararı aldı. gerek olmayacağı” ve “seçmen bilgi kağıtlarına sahip olmayanların oy kullanamayacakları” belirtilmiştir.
Kesin sonuçlar itiraz süreçlerinden sonra açıklanacaktır.
Seçim sonuçlarına itiraz işlemlerinin tamamlanmasının ardından YSK, Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci oylamasının kesin sonuçlarını açıklayacak.
Kesin sonuçlar YSK tarafından Cumhurbaşkanlığına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bildirilecek, kamuoyuna duyurulacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacaktır.
Seçilen cumhurbaşkanının adı, yani cumhurbaşkanı seçilme vekâletnamesi YSK tarafından hazırlanacak ve seçilen cumhurbaşkanına verilmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulacak.
Bu yetki, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Heyeti’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından verilecek ve baş başa yapılacak yemin töreni düzenlenecek.
Yemin töreninin seçim sonucunun kesinleşmesini takip eden üç gün içinde yapılması öngörülüyor.