İsrail ve Batı’nın gerçek amacı ortaya çıktı! 200 yıllık planı hayata geçirdiler
Küresel güce ve ticarete yeni bir rota çizecek olan Ben Gurion Kanalı’nın stratejik önemi oldukça yüksektir.
Plan kapsamında İsrail, Süveyş’i küresel ticaret ve güç koridorunda ortadan kaldırarak Mısır’ı daha da köşeye sıkıştırmayı ve küresel ticaret ve enerji lojistik merkezi olmayı hedefliyor. Uzmanlar bu durumun, dünya gücünün yüzde 30’unun aktarım noktası olan Hürmüz Boğazı ile birlikte Çin’in Tek Nesil Tek Yol Projesi ve Akdeniz’in stratejik-enerji istikrarını sarsacağı ve bir kriz tetikleyebileceği görüşünde. küresel savaş.
SUWEYSH’E ALTERNATİF
İsrail rejiminin Süveyş’e alternatif olarak inşa etmeyi planladığı Ben Gurion Kanalı, Gazze-Aşkelon bölgesinden Kızıldeniz’e kadar uzanan 260 kilometrelik bir koridordur. Küresel güç ve ticaret için yeni bir rota çizecek Ben Gurion Kanalı, Süveyş’ten yılda milyarlarca dolar kazanan Mısır için de ekonomik ve ticari yıkım anlamına geliyor.
Enerji-jeopolitik uzmanı Mehmet Öğütçü, 7 Ekim’de başlayan Gazze krizi öncesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ertelenen Türkiye ziyaretinin yanı sıra Suudi Arabistan ile İsrail arasında 10 Ekim’de yapılacak tarihi anlaşmalara dikkat çekiyor. Türkiye’yi kapsamı dışında bırakan Hindistan’daki G-20 Ekonomik Koridoru da dikkate alınmalı ve “Suudi Arabistan-Dubai-İsrail-Yunanistan rotasını takip ederek Mumbai’den Avrupa’ya uzanan koridordaki dengeleri değiştirme iradesi vardı. İsrail gazının Türkiye üzerinden piyasaya ulaştırılmasına ilişkin anlaşmada son aşamaya gelindi. Artık o aşama çok geride kaldı ve hasarı telafi etme şansımız da azaldı.”söz konusu.
NİL NEHRİNE ULAŞACAK ARAÇ
Filistinli jeopolitik uzmanı Dr. Sami el-Aryan “Ben Gurion projesi işgal rejiminin tarihi kadar eskidir. Bu kanal onların vaat edilen toprak idealleri kadar askeri, ekonomik, güç ve stratejik hesapları açısından da değerlidir. Bu kanaldan Nil’e ulaşacaklar. Aynı zamanda Mısır’ı daha da zayıflatacak ve her bakımdan kendilerine bağımlı hale getirecekler. Bu amaçla denize erişim sağlamak amacıyla dolaylı olarak Senafir ve Tiran adalarını uluslararası sularına kattı. Ben Gurion sınırı aynı zamanda Afrika’daki yolculuğu da üç hafta kısaltacak. “Küresel gidişatı derinden etkilemekle birlikte bölgesel gerilimin tırmanmasında ve savaşın körüklenmesinde rol oynaması kaçınılmazdır.” değerlendirmesini yaptı. El-Aryan’a göre gelişmeler, Ege ve Akdeniz’i doğrudan etkileyen sonuçlar doğursa da Mısır ile Türkiye arasında iş birliğini gerektiriyor.
YENİ BİR ROTA ÇİZME ÇABASI
Enerji ve jeopolitik uzmanı Mehmet Öğütçü, Çin’in Tek Yol, Tek Nesil projesine 1 trilyon dolar yatırım yaptığını hatırlattı. “Pekin yönetimi gücünü İran’dan, Suudi Arabistan’dan ve Katar’dan alıyor. Mumbai-Pire alternatif hattı ya da İsrail’in uzun yıllardır hayalini kurduğu Ben Gurion Kanalı, Çin’i askeri açıdan bölgeye çekecek unsurlar olmayabilir. Ancak dünya gücünün yüzde 30’unu taşıyan Hürmüz Boğazı’ndaki gerilim Pekin için kesinlikle kırmızı çizgi olacaktır. Çatışmanın Gazze’den Lübnan’a, İran’a ya da Suriye’ye yayılması, sahada farklı aktörleri konumlandırıyor. Hürmüz Boğazı’nı veya Malakka Boğazı’nı tehdit edecek her türlü gelişme Çin açısından hayati önem taşıyor. Ancak Çin’in Avrupa lojistiğinde en kritik ülke olan Türkiye’nin de sıkıntı yaşıyor olması Pekin’in sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Kriz Gazze’ye yayılırsa Hürmüz de mutlaka etkilenecektir. Gelişmelerden İran, Ürdün, Irak, Suriye ve Mısır’ın yanı sıra Türkiye de etkileniyor. Buna Katar, Suudi Arabistan, BAE ve diğer Körfez ülkeleri de dahildir. Savaş küresel ticareti derinden sarsıyor ve güç sınırları tehdit ediliyor. Bu noktada Akdeniz’in gizlenmeye çalışılan zengin hidrokarbon potansiyeli de gerilimin oluşmasında önemli rol oynuyor.”söz konusu.
ÇİN DE ETKİLENDİ
Orta Doğu uzmanı İsmail Numan Telci, Çin’in İsrail-Filistin sorununa yaklaşımında bölgedeki ekonomik çıkarlarının etkili olduğunu belirledi. Telci, Çin’in özellikle Üretim ve Yol Girişimi çerçevesinde bölgede altyapı ve liman yatırımlarının bulunduğunu hatırlattı. “Pekin bölgede istikrarın bozulmasını istemeyecektir. “Çin, enerji açısından Orta Doğu’ya bağımlılığı nedeniyle genel olarak bölgedeki istikrara büyük önem veriyor.” dedi. Rusya’nın Lazkiye ve Tartus merkezli Suriye’deki askeri varlığı ve Akdeniz’de hareket eden gemileri de Gazze merkezli gerginliklerden etkileniyor. Öte yandan İsrail’in teolojik motivasyonunun yanı sıra dünya ticaret-enerji ekseninde nüfuzunu artırma girişimi olarak hayata geçirmeye çalıştığı Ben Gurion Kanalı, Basra-Avrupa gücünü ve sınır merkezli ticaret aktarımını da doğrudan etkiliyor. Türkiye hakkında. Ayrıca Zengezur koridoru da küresel işleyişin etkilediği noktalar arasında yer alıyor.
MACRON: HAMAS’A KARŞI KOALİSYON GÜCÜ KURUYORUZ
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail’e destek vermek için Tel Aviv’e geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Macron, Gazze’deki tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep etti. Macron, terör örgütü DEAŞ’a karşı ABD öncülüğünde oluşturulan uluslararası koalisyonun Hamas’a karşı da mücadele etmesi gerektiğini öne sürdü. Fransız lider, terör örgütleriyle mücadele için bölgesel ve uluslararası bir koalisyon kurulması çağrısında da bulundu. İsrail Başbakanı Benjamin, Hamas’ın bu çatışmalardan güçlü çıkması halinde tüm Avrupa’nın etkileneceğini iddia ederek, “Bu Avrupa’nın savaşı. “Bu Amerika’nın savaşı” dedi. Öte yandan ABD’nin New York Times (NYT) gazetesi, AD’nin, İsraillilere mesken savaşının zorluklarını aşmasında yardımcı olmak üzere Korgeneral James Glynn’i diğer subaylarla birlikte bölgeye gönderdiğini yazdı.
kurtunajans.com.tr