Staj ve Çıraklık Mağdurları Ankara’da Miting Düzenledi
Staj ve çıraklık mağdurları bugün Türkiye’nin birçok yerinden Ankara’ya gelerek seslerini duyurmak için miting düzenledi. Emeklilikte sigortalılığın çıraklık döneminde başlamasının dikkate alınması amacıyla düzenlenen mitingde, staj yaptıkları işyerlerinde iş kazasında hayatını kaybeden ve yaralanan çocukların fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Lideri Murat Bal, ” Bilirsin? Hizmet sözleşmemiz yoktu. Biliyorsun aslında çalışmıyorduk. Biz aslında çalışırken bu kazaları ve ölümleri yaşadık. Bugün tüm ulusal medya TÜİK verilerinde son 10 yılın en düşük işsizlik oranının açıklandığını yayınlıyor. Madem TÜİK verilerinde işçileri gösteriyorsunuz. “Çalışma Bakanlığı’na sesleniyorum, o zaman emekten doğan özlük haklarımızı bize verin” dedi.
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu üyeleri, Anıtpark’ta miting düzenleyerek, “Mesleki Eğitim Kanunu” kapsamında başlayan sigortalılığın emeklilikte dikkate alınmasını talep etti.
Miting sırasında staj yaptıkları işyerlerinde iş kazasında hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarının yer aldığı bir pankart açıldı. Mağdurlar türküler ve marşlar söyleyerek, “Hak, hukuk, adalet” ve “Geciken haklarımız teslim edilsin” yazılı pankartlar taşıdılar.
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Başkanı Murat Bal, yaptığı açıklamada, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda yasal düzenleme yapılarak, sigorta başlangıçlarının yapılarak mağduriyetlerin giderilmesini ve işçilikten doğan özlük haklarının verilmesini talep etti. emeklilik dikkate alınır.
“GERÇEKTEN ÇALIŞMIYORUZ, ÇALIŞIRKEN KAZALAR VE ÖLÜMLER YAŞIYORUZ”
Bal’ın açıklaması şöyle:
“Alaşehir’de elektrik tesisatı kurarken 5’inci kattan düşen çırak çocuğumuz Zekai Dikici’ye, Konya Ereğli’de elektrik direğine çıkıp oradan havuza düşen Ulaş Dumlu’ya, balkondan düşen Ömer Çakır’a” Diyarbakır’da klima kurulumu sırasında ikinci katta bulunan ve 6 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Arda Tombul, en son Büyükçekmece’de okuldaki arkadaşını merdivene itip hayatını kaybetti? Arda Tombul, kafasını basına kaptırdı Çalıştık, 6 gün hayatta kalma mücadelesi verdik ve öldük, bu çocuklar bizim için çok kıymetli, biz de o yollardan geçtik.
Biliyorsunuz, bir hizmet sözleşmemiz yoktu. Biliyorsun aslında çalışmıyorduk. Biz aslında çalışırken bu kazaları ve ölümleri yaşadık. Devletimiz Orta Vadeli Program açıkladı. Orta Vadeli Program’ın en önemli konularından biri de ara personel sorunudur. Türkiye’de aracı sorunu yok, aranan adam sorunu var. Çünkü bulamıyorsunuz. Ulusal medyada, sosyal medyada bir kişi bile yanımıza gelip ‘Yanlış yapıyorsunuz’ diyemedi. Bunu söyleyemezler çünkü biz haklıyız.
“ARA İSTİHDAM SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN, MAĞDUR OLAN HERKESE ADALET VERMEKLE BAŞLAYACAKSINIZ”
Gazi Meclisine sesleniyorum. Ara eleman sorununu çözmek için bugün 3338 Sayılı Kanundan mağdur olan, bugün bu alanları dolduran, bu alanlara gelemeyen ama bu mağduriyeti yaşayan herkese hakkını vererek başlayacaksınız. 5 gün işe giden bir çırak kardeşinizi düşünün. Bir gün okula gider. Okul bittikten sonra bile patron arayıp ‘Ve yerleri temizle’ diyor. Aslında 6 gün sürüyor. Ama 5 gün işyerine giden çırak kardeşimiz çırak olamıyor. Ama bir gün okula gittiği için öğrenci oluyor. Normal bir çalışana verdiğiniz sigorta kartını bize verdiniz, uzun vadeli mi kısa vadeli mi olduğunu nasıl bileceğiz?
“ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRIYORUM, ÇALIŞMADAN DOLAYI KİŞİLİK HAKLARIMIZI VERİN”
Bazen normal çalışanlardan daha ağır koşullar altında çalıştık. Bizim sayemizde kadrolu personel çalıştırılmadı. Bugün tüm ulusal medya TÜİK verilerinde son 10 yılın en düşük işsizlik oranının açıklandığını yayınlıyor. Madem TÜİK bilgilerinde bizi emekçi olarak gösteriyorsunuz. Çalışma Bakanlığına sesleniyorum, o zaman emekten doğan özlük haklarımızı verin.
Bal, sorunların 31 Mart 2024 Yerel Yönetim Seçimleri öncesinde çözülmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
cesme-ajans.com.tr